måndag 31 januari 2011

Palthippa

När mormor gjorde pitepalt så skalade hon vinterpotatis i stor mängd, rev den grovt på ett vanligt rivjärn och blandade den med salt och kornmjöl i ett stort trätråg. Något recept hade hon inte utan mängderna tog hon på en höft och provade sig fram tills det blev bra. Sen skar hon salt fläsk i små bitar och saltade det lite extra för smakens skull. När det var klart tog hon upp paltdegen på bänken, rullade ut den till en lång korv, och skar degen i lagom stora bitar. Varje bit deg fylldes med lite salt fläsk innan degen formades till perfekta bollar av säkra händer som gjort det hundratals gånger tidigare. Den stora syltkitteln fylldes med väl saltat vatten som fick koka upp, paltarna sänktes ner i vattnet och fick koka i ungefär en timme. När de gråa klumparna flöt upp till ytan var de klara att äta.

Då förlängdes ofta bordet i köket med bordet från salen, och sen kom släkt och vänner som bodde i byn och dess närhet på palthippa i det stora röda huset där mamma växte upp. Och vardagsmaten blev festmåltid när vi åt den tillsammans, när vi hade palthippa.

En hippa är samma sak som en fest, och en palthippa blir således en fest där man förutom att skratta och umgås äter så mycket palt man orkar innan man drabbas av den klassiska paltkoman. Då orkar man inte göra mycket mer än att sitta och sucka njutningsfullt efter att ha ätit så gott. Och säga saker som ”jag ska aldrig äta så där mycket igen” eller ”synd att jag inte orkar en till”.

Palten serverades med vackert röd hemkokt lingonsylt, extrasaltat smör och kall mjölk att dricka till. Man placerade palten mitt på tallriken, ett litet lock skars bort så att man kunde gröpa ur fläsket och lägga en store smörklick där istället som fick smälta till en smörbrunn. Bredvid palten lade man en sked av sylten, och sen var det bara att börja äta. 

När mormor dog började jag göra palt och genom åren har jag introducerat nya kära vänner och släktingar i paltätandets ädla konst och många är de som fastnat för palt. Jag blir lite extra varm i hjärtat när någon för på tal att det vore dags för en palthippa. Då river jag med glädje vinterpotatisen på rivjärn (för det blir inte lika bra om man använder maskin) sen blandar jag den med lagom mycket kornmjöl och salt till en perfekt deg. Man får ta på en höft. Och medan palten kokar dukar jag för en fest mitt i veckan tillsammans med människor som jag gärna delar en måltid med.

När den första palten sen är uppäten skålar jag i mjölk för mormor, hon som givit mig ett av de finaste måltidsminne jag kan komma på. Minnet av att mat lagad med kärlek och delad i en god gemenskap gör vardag till fantastisk fest.

Skulle du vilja prova att laga denna delikatess så får du här det recept jag stödde mig mot när jag började laga palt. Lycka till med tillredningen & bjud gärna in dina kära till provsmak när du är klar. Det ska jag snart göra, det är dags för gårdens första palthippa!

PALTRECEPT
1½ kg skalad rå vinterpotatis
7-9 dl kornmjöl
1 msk salt
ev 1-2 dl vetemjöl
2 hg rimmat fläsk

TILLBEHÖR
lingonsylt
smör
mjölk att dricka

GÖR SÅ HÄR
Koka upp 7-8 liter vatten med 2 msk salt
Riv potatisen fint på rivjärn
Rör ihop potatis, salt & kornmjöl till en fast deg
Är det svårt att få ihop degen så tillsätt lite vetemjöl
Dela degen i 12 lika stora bitar
Skär fläsket i små bitar & salta  det lite extra
Blöt händerna & platta ut en degbit
Fyll degplattan med lite fläsk & nyp ihop degen till en boll
Gör klart alla paltar
Sänk ner paltarna i det kokande vattnet
Låt koka tills de flyter upp till ytan (45-60min)
Ta upp & servera med lingonsylt & smör

Överbliven palt går utmärkt att frysa in. När man sedan ska äta den kan man värma den i kokande vatten, men det är ännu godare att skära palten i bitar och steka upp i lite smör. Servera med samma tillbehör som till nykokt palt.


söndag 30 januari 2011

Gårdsbilder

Stora huset

Maskiner & loge

Hönsen Agda, Eda, Emma & Kitty

Vintrig utsikt


Hästskon

Finaste halltapeten

Katten Birger (foto Madelen Smedlund)

Muffinsrecept


Muffins är en favorit bland bakverk. De är goda. Går snabbt att göra. Smaken kan varieras i det oändliga. Går utmärkt att frysa in (om det nu skulle råka bli några över). Och det här är ett kanonbra grundrecept som räcker till 12 små muffins.

Fredagens äppel&kanelmuffins bakades på 20 minuter


INGREDIENSER
1 ägg
1dl socker
½ dl filmjölk
50 g smält smör eller margarin
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader
Placera 12 små papperformar i en
muffinsform eller på en plåt
Smält smöret
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
Rör i fil och smör
Blanda mjöl & bakpulver
Tillsätt mjölblandningen
+ ev smaksättning till smeten
Klicka ut i formarna
Grädda 10-12 min

SMAKSÄTTNINGSFÖRSLAG
1 dl hackat äpple + 1tsk kanel
1 dl frysta hallon + 1 tsk kardemumma
1 msk kakao + ½ mosad banan
½ dl hackad choklad av valfri sort
rivet skal av ½ tvättad citron


lördag 29 januari 2011

Sommarminnen 2010

Så här i vinterruskigt stormväder är det härligt att tänka tillbaka på fina sommaren som var min första i Grytnäs! Förutom sommarjobbet i storköket på Skogsgläntan så hände bland annat det här...
Första nypotatisen upptagen

...Anna, Engla & Vilmer kom och hälsade på oss och vi hade några sköna dagar. Engla smög ofta in till bästa grannarna (kärestans mor&far) och pratade bort en stund över ett glas saft och härligt goda sockermunkar. Och en dag iklädde hon sig arbetsbyxor & tog en åktur i Björns lastmaskin. Det var för honom hon då avslöjade sina hemliga munkätarbesök. "Jag tycker väldigt mycket om munk jag, och Birgittas är de godaste jag ätit" sa hon. Inför sin mor & mig höll hon masken hela tiden. Och det gjorde svärmor också.
Englon & Björn i lastmaskinen

...och när familjen Bylund-Eriksson kom på besök lånade vi fina flotten av MatchmakerMagnus och åkte på tur längs Dalälven. Korvgrillning & fiskfångst bjöd dagen på och vi hade hur mysig som helst!


Edvin med sin fiskfångst!

..."jag är ute när gumman min är inne, jag är inne när gumman min går ut", lite så var vår sommar för när jag hade semester var Björn på jobbet och när jag jobbade hade han semester. Men en ledig dag så tog vi stora husvagnen och åkte iväg på en endygnsminicampingvacation. Vi hann med mycket! Bland annat en natt på en folktom camping i Änderåsen, och på morgonen hissade vi upp stödbenen och var...

...on the road again...
...för att köpa bröd på fabriken...
...luncha i Sundborn...
...och avsluta med en husvagnpunka :)
 ...en solig helg i juli var det veteranmopperace. Jag var inte med och körde den gången men så här fina var mopparna...
...trehjulingsmoppe & bonde

...och den här ska jag köra i sommar!
 ...till sist lite husmålning Grytnäs-style - då gör man så här...
...jag sitter i skopan på grävmaskinen, hissas upp och målar det som målas skall :)



torsdag 27 januari 2011

Många av husets alla hjärtan

Jag tycker väldigt mycket om hjärtan i alla former. Kärestan undrade en dag hur många det fanns i huset. Ingen aning, sa jag. Men här är ett axplock i alla fall, och ett på han som tyckte vi skulle räkna dem också...

Muffinsformar


Biscottiburk

Högtorpsk tändsticksask

Kylskåpsmagneter & hjärtat Englas fina teckning

Korsstygnsduk

Finaste fönsterlyktorna

Hjärtan + kaffe = kärlek!

Text & ackord till DiLevas "Mirakler"


Toadörren

Kvarglömt julhjärta

Övervintrad murgröna

Dörrkransen

Muffinsformar

Brödburk i kurbitsstil

Fransk gryta

Fönster i skymning

Vänskap

Tant Louise fina kuvert

Indiska


Ett till fönster i skymning

Fina burken för smycken & sånt

Ljus!
 
Mitt hjärta - min Björn


Med rötterna i norr & hjärtat i Dalarna


Grytnäs är den plats där jag befinner mig allra helst, för här finns kärestan, gården, hönsen, katten Birger och mycket annat som gör mig mer och mer bunden hit. I det stora röda huset, som ligger nästgårds Gammelgården och två stenkast från kyrkan mitt i byn, där bor vi. Det är mitt hemma. Med rötterna i norr men hjärtat i Dalarna, och hos alla älskade vänner var än de bor. Så känns det.  

Fina hjärtan som vi hittade i somras

onsdag 26 januari 2011

Grytnäs, Avesta & världens största dalahäst


File:Dalahäst i avesta.jpg
 (foto:Angelica Brockne)

Avesta kommun är beläget allra längst ner Dalarna och har en befolkning på cirka 22 000 människor. Av dessa bor cirka 5500 personer i det som tidigare var Grytnäs socken, en plats som kan stoltsera med både en vacker medeltida kyrka och en Gammelgård där bland annat midsommar firas på traditionsenligt vis. Från Grytnäs kyrkby är det ungefär fyra kilometer till både centrum och järnvägsstationen i Krylbo (och det tar knappt en timme till Uppsala med tåget - när SJ håller tidtabellen). Till världens största dalahäst är det bara tre kilometer. Hästen är 13 meter hög, 12.8 meter lång, väger hela 66.7 ton och är vackert kurbitsmålad. Den invigdes luciadagen 1989 och har sedan dess hälsat besökare välkomna till Dalarna från sin plats vid riksväg 68/70. Vi tittar på den varje gång vi åker och handlar i Åsbo. Jättefin tycker jag, men kärestan är inte överens med mig där.