måndag 31 januari 2011

Palthippa

När mormor gjorde pitepalt så skalade hon vinterpotatis i stor mängd, rev den grovt på ett vanligt rivjärn och blandade den med salt och kornmjöl i ett stort trätråg. Något recept hade hon inte utan mängderna tog hon på en höft och provade sig fram tills det blev bra. Sen skar hon salt fläsk i små bitar och saltade det lite extra för smakens skull. När det var klart tog hon upp paltdegen på bänken, rullade ut den till en lång korv, och skar degen i lagom stora bitar. Varje bit deg fylldes med lite salt fläsk innan degen formades till perfekta bollar av säkra händer som gjort det hundratals gånger tidigare. Den stora syltkitteln fylldes med väl saltat vatten som fick koka upp, paltarna sänktes ner i vattnet och fick koka i ungefär en timme. När de gråa klumparna flöt upp till ytan var de klara att äta.

Då förlängdes ofta bordet i köket med bordet från salen, och sen kom släkt och vänner som bodde i byn och dess närhet på palthippa i det stora röda huset där mamma växte upp. Och vardagsmaten blev festmåltid när vi åt den tillsammans, när vi hade palthippa.

En hippa är samma sak som en fest, och en palthippa blir således en fest där man förutom att skratta och umgås äter så mycket palt man orkar innan man drabbas av den klassiska paltkoman. Då orkar man inte göra mycket mer än att sitta och sucka njutningsfullt efter att ha ätit så gott. Och säga saker som ”jag ska aldrig äta så där mycket igen” eller ”synd att jag inte orkar en till”.

Palten serverades med vackert röd hemkokt lingonsylt, extrasaltat smör och kall mjölk att dricka till. Man placerade palten mitt på tallriken, ett litet lock skars bort så att man kunde gröpa ur fläsket och lägga en store smörklick där istället som fick smälta till en smörbrunn. Bredvid palten lade man en sked av sylten, och sen var det bara att börja äta. 

När mormor dog började jag göra palt och genom åren har jag introducerat nya kära vänner och släktingar i paltätandets ädla konst och många är de som fastnat för palt. Jag blir lite extra varm i hjärtat när någon för på tal att det vore dags för en palthippa. Då river jag med glädje vinterpotatisen på rivjärn (för det blir inte lika bra om man använder maskin) sen blandar jag den med lagom mycket kornmjöl och salt till en perfekt deg. Man får ta på en höft. Och medan palten kokar dukar jag för en fest mitt i veckan tillsammans med människor som jag gärna delar en måltid med.

När den första palten sen är uppäten skålar jag i mjölk för mormor, hon som givit mig ett av de finaste måltidsminne jag kan komma på. Minnet av att mat lagad med kärlek och delad i en god gemenskap gör vardag till fantastisk fest.

Skulle du vilja prova att laga denna delikatess så får du här det recept jag stödde mig mot när jag började laga palt. Lycka till med tillredningen & bjud gärna in dina kära till provsmak när du är klar. Det ska jag snart göra, det är dags för gårdens första palthippa!

PALTRECEPT
1½ kg skalad rå vinterpotatis
7-9 dl kornmjöl
1 msk salt
ev 1-2 dl vetemjöl
2 hg rimmat fläsk

TILLBEHÖR
lingonsylt
smör
mjölk att dricka

GÖR SÅ HÄR
Koka upp 7-8 liter vatten med 2 msk salt
Riv potatisen fint på rivjärn
Rör ihop potatis, salt & kornmjöl till en fast deg
Är det svårt att få ihop degen så tillsätt lite vetemjöl
Dela degen i 12 lika stora bitar
Skär fläsket i små bitar & salta  det lite extra
Blöt händerna & platta ut en degbit
Fyll degplattan med lite fläsk & nyp ihop degen till en boll
Gör klart alla paltar
Sänk ner paltarna i det kokande vattnet
Låt koka tills de flyter upp till ytan (45-60min)
Ta upp & servera med lingonsylt & smör

Överbliven palt går utmärkt att frysa in. När man sedan ska äta den kan man värma den i kokande vatten, men det är ännu godare att skära palten i bitar och steka upp i lite smör. Servera med samma tillbehör som till nykokt palt.


3 kommentarer:

  1. Underbara människa! Nu fick du mig att tänka på min mormor, som faktiskt gjorde ungefär som din. Kul! Hungrig och sugen blev jag ju med, fast jag nyss ätit.....

    Kram!

    Anna B

    SvaraRadera
  2. Härligt att det gav sån effekt, Anna B! Kram!

    SvaraRadera
  3. Jag vill också ha palt!! Det var riktigt länge sen faktiskt....
    Kanske ska göra någon dag.... Kram

    SvaraRadera