Imorgon ska det tenteras Kostsociologi på universitetet i studiestaden. Så idag är det tentapluggsdag på gården. Det betyder att jag måste plocka undan i heeela huset, tömma diskmaskinen, ladda tvättmaskinen och... Ja, listan kan göras lång på saker att pyssla med innan studerandet kommer igång.
Tänker att det nog är som Bodil Jönsson skrev i sin bok Tio tankar om tid. Att jag behöver mycket ställtid innan jag börjar med något. Eller som en lärare jag hade på en sociologikurs för många år sedan sa. Att han skrivit i stort sett hela sin avhandling vid diskbänken. Då hade han tanketid. Sådan behöver jag nog också.
Kommer att tänka på finaste vännen som jag mötte just under studierna av sociologins grunder. Under studietidens gång utvecklade vi vår vänskap. Och regler kring tentaplugg & tentafirande som jag håller fast vid än idag. Till exempel att det är helt ok att se på Utbildningsradions program istället för att läsa (jag lärde mig mycket om runstenar och gospelsång under Sociologi A & B) samt att man bör fira varje tenta två gånger. Först när man skrivit den & sedan när man fått resultatet.
I år är det 10 år sen hon & jag lärde känna varandra. Sedan dess har vi hållit ihop. Trots att det inte alltid är så tätt mellan gångerna vi ses gör det inget. För när vi väl träffas fortsätter vi bara där vi slutade sist. Ofta genom att sitta i deras vackra vardagsrum med sjöutsikt drickandes varsin kopp kaffe medan vi bläddrar i Lantliv och uppdaterar livet. Sen lagar vi mat tillsammans. Eller syr en gardin. Eller funderar på hur man löser nåt inredningsproblem. Till exempel hur man får plats med fler dalahästar på ett smakfullt vis i fina huset.
Hon älskar dalahästar & var den som upplyste mig om att Avesta stoltserar med den största i hela världen. Och då hon upptäckte det blev hon helt övertygad om att kärestan & gården var rätt plats i livet för mig. Att det var ett tecken. Hon hade rätt.
Imorgon när jag skrivit klart tentan ska jag fira det på något sätt & så ska jag ringa henne. Ska säga att det börjar bli dags att ses snart igen. Antingen hos henne i stora huset vid sjön. Eller hos mig på gården som ligger ett stenkast eller sju från stora dalahästen. Oavsett vilket ska vi dricka kaffe & prata. Och äta sån där god kaka som hon brukar baka. Och fira min tenta en gång till som vi en gång bestämde att man ska. Och celebrera att vi redan hunnit vänskapa i 10 år nu. Camilla Hedvig & jag.
CAMILLA HEDVIGS KARDEMUMMAKAKA
200 grader varm ugn
INGREDIENSER
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött eller grovmalen kardemumma
1 hg smör
2½ dl mjölk
pärlsocker till dekoration
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött eller grovmalen kardemumma
1 hg smör
2½ dl mjölk
pärlsocker till dekoration
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienser
Blanda alla torra ingredienser
Finfördela smöret i mjölblandningen
Häll i mjölken & rör smeten smidig
Smörj & bröa en rund form som rymmer 1½ liter
Häll smeten i formen
Strö över pärlsocker
Grädda i ca 45 min på nedersta falsen i ugnen
fint skrivet om en fin tjej! Och förövrigt samma tjej som tipsade mig om att titta in här - mysigt hos dig! //Kajsa
SvaraRadera