Kärestans mamma klev alltid upp tidigt på morgonen och bakade. Innan alla barn vaknat och det fortfarande var lugnt. När ungarna sedan började röra på sig var hela köket täckt av galler med nybakt bröd. Provsmak var obligatoriskt till frukost.
Min mamma bakade ofta på lördagarna, och alltid medan hon gjorde annat. Hon satte degen innan frukost, bakade ut efter frukost, och gräddade samtidigt som hon löste melodikrysset, läste tidningen eller laddade en tvättmaskin. Till förmiddagskaffet var huset fyllt av doften från nybakt och brödet var fortfarande varmt när det provsmakades.
Ganska ofta bakas det också tekakor i stora köket här på gården. Gärna tidigt på morgonen och ofta medan andra sysslor sker samtidigt. Något recept följs sällan utan ett paket jäst, 5 dl vätska, salt, mjöl av olika slag, gryner & fröer blandas till en deg som får jäsa en eller två gånger och sedan ofta bakas ut i form av hjärtan.
Men ibland är det barndomsminnen som ska fångas i både smak & doft. Då åker mammornas tekaksrecept fram...
MAMMA CARLSSONS TEKAKOR
225 grader varm ugn
Det bli 30-40 tekakor av denna sats.
INGREDIENSER
10 dl mjölk
5 dl havregryn
2 pkt jäst
2 tsk salt
50 g smält smör
½ dl socker
ca 20 dl vetemjöl (1200 gram)
GÖR SÅ HÄR
Koka upp mjölken & slå den över havregrynen
Låt grynblandningen svalna till 37 grader
Smula jästen i en bunke & rör ut den i lite av vätskan
Blanda i salt, socker & smält smör
Arbeta i mjölet lite i taget till en smidig deg
Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta
Kruskavla eller nagga degen
Ta ut runda kakor med ett mått som är 8-10 cm
Lägg på plåt och låt jäsa 1 timme
Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter
Låt svalna på galler under duk
MAMMA FORSELLS TEKAKOR
175 grader varm ugn
Det blir 30-40 tekakor av denna sats
INGREDIENSER
10 dl vatten
2 pkt jäst
1 msk salt
4 ägg
2 dl farinsocker
2 tsk malda brödkryddor
ca 2 kg rågsikt
GÖR SÅ HÄR
ca 2 kg rågsikt
GÖR SÅ HÄR
Värm vattnet till 37 grader
Smula jästen i en bunke & rör ut den i lite av vattnet
Häll över resten av vattnet
Rör i äggen
Häll över resten av vattnet
Rör i äggen
Blanda i salt, socker & kryddor
Arbeta i mjölet lite i taget till en smidig deg
Jäs 30 minuter
Arbeta i mjölet lite i taget till en smidig deg
Jäs 30 minuter
Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta
Kruskavla eller nagga degen
Ta ut runda kakor med ett mått som är 8-10 cm
Lägg på plåt och låt jäsa 30 minuter
Pensla med vatten
Pensla med vatten
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter
Pensla med vatten igen
Pensla med vatten igen
Låt svalna på galler under duk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar