onsdag 23 februari 2011

Vänskap & morotskaka


Det finns människor som har en alldeles egen plats i mitt hjärta. Min Maria från Rotvik är en sådan. Hon fattas mig i vardagen nu när vi inte längre bor så nära varandra som vi gjorde tidigare. Hon är min kära vän. Min syster i hjärtat.

I söndags skulle vi äntligen få krama om varandra för första gången på allt för länge. Och jag bakade en av våra favoritkakor för att fira ordentligt. Och planerade avfärden till Gävle så att vi skulle var framme vid tio. Då slog förkylningar & magåkommor till. Det var med en tår i ögonvrån som vi insåg att det skulle dröja ännu ett slag innan det skulle bli av att ses. Men snart ska det ske. Det måste det.

Då ska jag baka en ny kaka som vi kan smaska i oss ihop med kaffe i hjärtprydda muggar under det längsta kafferep vi någonsin lyckats med. Dit längtar jag.


ÄGGFRI MOROTSKAKA
175 grader varm ugn

KAKSMET
2 dl socker
3/4 dl filmjölk
1/2 dl olja
3 dl finrivna morötter
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

Rör ihop morötter, socker, filmjölk & olja i en skål
Blanda alla torra ingredienser i en annan skål
Häll det torra i det blöta och rör ihop
Smöra & bröa en rund form med löstagbar botten
Häll smeten i formen
Grädda på nedersta falsen i ugnen i 35-40 minuter

GLASYR
100 g Philadelphiaost
20 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Blanda smör & ost till en slät smet
Sikta ner florsocker & vaniljsocker i smeten
Rör ihop glasyren
Bred på toppen av kakan då den svalnat




1 kommentar:

  1. ...och här sitter jag och gråter framför datorn, kära syster. Har inga mer ord just nu. Kram Maria

    SvaraRadera