onsdag 30 mars 2011

Kusiner & leenden


I lördags bar det av till Eskilstuna för besök hos älskade kusinfamiljen som bor i fina huset med stora äppelträdgården. Det var alldeles för länge sedan vi sågs sist & så himla härligt att få göra det. 

Vi pratade & pratade & pratade. Och lagade mat tillsammans. Min käresta tycker att min kusin är en förträfflig man som liksom han själv lagar mat freestyle. Det vill säga utan recept. För det är onödigt. Man tar bara saker man tycker är gott & blandar dem så det blir en perfekt konstellation.


Den här gången skapades det en fantastisk fiskrätt på gös. Ingredienserna var mald rostad mandel, rivet citronskal, färsk timjan, salt & peppar, matlagningsgrädde, calvados & gösfilé. Allt tillrett som en magnifik gratäng serverad med pressad potatis & en sallad i gröna färger med magiskt goda smaker. Citronmarinerad avocado, machésallad, lätt förvällda romanescobuketter, fint strimlad fänkål samt gurka i små bitar dressades med olivolja, vit balsamicovinäger, salt & nymald svartpeppar. Ett vitt vin lagrat sedan kusinsvägerskan fyllde trettio avnjöts till.

Skjuts in i ugnen så blir det fantastiskt gott

Snygg grön sallad på snyggt turkost fat
Efterrätten var en dessert för chocoholics. Kubansk chokladmousse med passionsfrukt & mörk rom som smaksättare. Det var himmelskt gott. Tyckte jag & kusinsvägerskan. Männen vid bordet ansåg att det smakade alldeles för mycket choklad. Hur är det möjligt, frågade vi oss. Sen åt vi upp den stora portion som serverats. Det stod att man skulle hälla upp i små koppar, men det förstod jag inte varför, sa kusinsvägerskan. Inte jag heller.

Påsen vi hade med till huset med äppelträdgården, då innehållandes fyra olika sorters ale från Oppigård i Hedemora, fick vi ta med hem igen innehållandes äppelmust från kusinfamiljens egna äpplen. Ett väldigt bra byte.

Till sist planerade vi in nästa kusinfamiljsträff. Den blir i Grytnäs i maj månad. Dit längtar vi alla. Då ska vi baka bröd & äta kakor & dricka öl & prata mer & kusinerna ska le sitt karakteristiska kusinleende. Det snygga.


Kusinleendet som tar fram den Carlssonska stiligheten

Vår!

Behöver nog rustas lite inför vårens första tur
Idag cyklade jag till tåget för första gången i år. Solen sken klockan sju på morgonen. Marken var isfri. Dessutom sjöng det lite i hjärtat. Då är det vår. Jag är helt säker.

fredag 25 mars 2011

Kärlek är som...

Kärlek är som fogskum, sa han jag delar livet med när vi pratade om något som hänt tidigare under dagen. Hur menar du, sa jag. Den bara växer & växer, sa han. Sen läste han lugnt vidare i nya traktortidningen. Och mitt hjärta fylldes av fogskum.

onsdag 23 mars 2011

Vacumkväll

Vacumtid är den där tiden som infinner sig mellan att en kurs avslutats & en ny påbörjats. Tid som man kan använda till allt som inte hunnits med i världen av tentaplugg. Som att sova & umgås & äta gott & dricka godare. Ofta är den tiden en eller två dagar. Den här gången blev den något kortare för mig. Men väldigt skön.

Blev hämtade vid ett tåg som ankom i tid i afton. Kom hem till ett hus där alla tvätt var tvättad & hängd på tork & diskmaskinen var både urplockad & iplockad. En gudomligt god falukorvsgryta trollades fram till middag. Och en halv Newcastle Brown Ale serverades till den. Så avslutas det nu med ett litet glas tolvårig Bushmill's Malt & sen en god natts sömn.

En perfekt uppladdning inför uppsatsskrivandet start. Men det är först imorgon det. Och imorgon är en annan dag. Nu är det vacumkväll i Grytnäs. Livet är härligt.

söndag 20 mars 2011

Tentaplugg & städning

Finaste tentapluggskaffedrickarmuggarna mina

Idag bör det studeras väldigt mycket här på gården. Statistik. Och kvalitativ metod. Och kvantitativ metod. Och kostundersökningsmetodik. Men först ska jag äta god frukost. Och plocka ur diskmaskinen. Och plocka i den. Och byta tvätt i maskinen. Och hänga tvätt som är tvättad. Och dammtorka lite. Och göra nytt kaffe att dricka. Och välja muminmugg till kaffet. Och kanske diska den om den är smutsig. Och.

Det är märkligt att det alltid blir så rent & fint här hemma när det är dags för att tentaplugga. Undrar just hur det kommer att se ut på gården när studierna är avslutade & tentaskrivningar ett minne blott?

fredag 18 mars 2011

Gumman ä kränku!

Som ni märker ä dä int gumman som skriv, dä ä jag, hennes bättre hälft, som bloggä. Vart tvungen å hopp in som ständ in, när ho fick migrän, äntä könstit! Ingen fara mä na, ho ä nog på bena i mörå. I kvällst har ja gräddat våfflor, som ja mata na mä. Riktit gött! Nu kommer ja int på nå mer, så nu tar ja en pilsner! Ha dä gött allahopa!

torsdag 17 mars 2011

En ny karriär i sikte?


Kom nu, sa kärestan, nu lär du komma ut och provköra nya maskinen. Jojo, sa jag, måste bara läsa klart den här långa engelska artikeln om kostundersökningar först. Så gick han ut och jag satt kvar. Men solen lyste ju så fint ute. Och fåglarna kvittrade säkert också i träden. Så jag gick ut jag också.

Där ute körde han runt med lilla grävmaskinen och grävde loss snödrivorna under köksfönstret så att vårt solhörn skulle bli torrt & fint till helgen då vi hoppas kunna sitta där och njuta av vårvärmen. Snön la han i en hög på gårdsplanen. Sen hoppade han ur förarhyttan och sa att jag kunde flytta bort snön från gården nu.

Hur gör jag då, frågade jag. Det är bara att prova sig fram, sa han. Det är så han lär ut saker, kärestan min. Så jag drog i spakarna och vips så lyckades jag faktiskt skopa upp lite snö och lägga ut den på andra sidan grusgången. Flera gånger lyckades jag och bara ibland grävde jag loss lite grus och jord samtidigt. Så höll jag på så en halvtimme. Det var väldigt roligt. Och talang hade jag sa expertgrävaren.

Kanske en ny karriär i sikte? Eller borde jag kanske läsa klart artiklarna istället? Så kan jag ju satsa på en kombokarriär i slutänden. Kost & Gräv AB. Och lite kurbits.

tisdag 15 mars 2011

Dress 2011 - vecka 2

Projektet är inne på vecka två nu & de första tio dagarna har gått riktigt bra. Sockerbegäret är på stark nedgång. Var ovanligt trött & hade lite ont i huvudet i början av veckan men det har gått över. Promenerandet börjar få rutiner. Lagar mat som är god, nyttig & mättande. Godis hör lördagen till. Första semlan för året avnjöts då på konditori. Gott. Resten av dagarna mumsar jag på fruktbitar & morotsstavar. Gott det med. Lite lättare är kroppen. På positiv väg mot målet!

Porslinsmuseum & tygfynd


Kärestan & jag har varit på helgutflykt. Vi behövde ett avbrott i vardagen tyckte han. Vi smet iväg redan tidigt på fredag morgon. Jag fick betämma vart vi skulle stanna till under resrutten & vad vi skulle göra där.

Om man är med i Sundbornklubben  så vore det nog i det närmaste kriminellt att då inte välja Lidköping. Där ligger nämligen Rörstrands museum som har en fantastisk utställning om porslinets historia. Älskar porslin jag.

Där fanns också ett finfint fik som serverade en väldigt god lunch med massor av goda grönsaker, marinerad rostbiff, varmt hembakt bröd, mumsig ost & mörk choklad i fint omslag till kaffet. Älskar god mat jag. Och choklad.



Att vi sedan upptäckte att det fanns en outlet på innergården gjorde dagen än bättre. Varför? Jo mitt i alla fina designprylar butiken hade fanns något helt magiskt. Ett sortiment av superfina tyger från bland annat Borås Textil. Tyger som i vanliga fall kostar mellan 300 och 800 kronor metern. Men här tog man bara 50 spänn. Jo, det är sant. Det var som att hamna i tyg-heaven. Jag lovar. Sex meter blev det. Sen gick kärestan omkring och sa att vi hade köpt tyg för 4800 kronor. Egentligen. Och så såg han oerhört nöjd ut.

Påväg tillbaka hemöver på söndagen så stannade vi till igen & slog till på sju meter till. Varav två till stuvpriset 20 riksdaler. Vad jag ska sy? Gardiner & kuddöverdrag & stolssitsar & dynor till utemöblerna & säkert nåt jag inte kommit på ännu. Just nu njuter jag bara av att ha dem att titta på. Älskar tyger jag.

Och utflykten vår var lika mysig hela helgen. Mellan första & andra stoppet i Lidköping var vi på besök hos svågern med familj i Vänersborg. Videkissar & årets första semla. Han är bra på att hitta på saker som ger livet guldkant min käresta. Älskar honom jag.

Hönan Eda är sur!

Kycklingen Babsan som kläcktes i juli 2010

Det här är ett riktigt vårtecken. Hönan Eda är sur. Det betyder inte att hon går omkring & är tjurig utan att hon är ruvningssugen. Hon ligger i redet och värmer äggen sina hela tiden utom när hon äter & dricker.

Imorse låg hon på två ägg & blev rysligt irriterad när svärfar försökte plocka bort dem. Ringde fru Nilsson & fick råd om hur vi skulle göra. Så nu har vi märkt de två äggen med blyertskryss. Då kan man skilja dem från nya ägg som kommer till. Eftersom vi bara varit hönsägare i knappt ett år så är det skönt att ha vänner som besitter kunskaper vi ännu inte har hunnit med att skaffa oss.

De nya äggen ska vi plocka bort & förvara med spetsen nedåt i en äggkartong i kylen. Varje dag måste vi komma ihåg att vrida på kartongen två gånger så att gulan inte fastnar. När vi sen har samlat ihop sådär åtta ägg tas de fram & får vara i rumstemperatur några timmar innan man gör ett äggbyte hos hönan. Då tar man bort äggen med kryss & lägger dit alla andra så hon får ruva på dem istället.

Sen är det bara att vänta i 21 dygn & hoppas på att det blir många nya kycklingar till vår lilla hönsskock. Lagom till att Knut, Agda, Emma, Eda & Kitty ska få flytta ut i sommarhönshuset igen borde det vara dags. Spännande tycker vi här på gården.

måndag 14 mars 2011

Nyfriserad & vårberedd


Idag klipptes det till. Var supertrött på vinternötta toppar & tofs. Behövde förnya mig. Darlingen Jenny tog fram frisörsaxen & skapade snabbt en ny frisyr med lugg. Är ruskigt nöjd. Nu kan våren komma på riktigt när den vill. Jag är beredd.

torsdag 10 mars 2011

En ny medlem på gården


Kurbits-inspiration

Nu har vi fått en ny medlem på gården. Den är 11 år & väger 3 ton. Ja, du läste rätt. Det är en stadig liten bit i rött & vitt. Nä, tyvärr är det inte en dalahäst utan en liten grävmaskinskompis till Liebherr 314. Den heter Neuson & kommer från Eskilstuna.

Kärestan är mycket nöjd. Igår kväll var han & svärfar ut och provkörde den nya maskinen. När han sen kom in hade Neuson parkerats utanför köksfönstret & med jämna mellanrum gick han dit & tittade till den. Vad den ska användas till? Bland annat ska jag gräva ur rabatten under köksfönstret med den till våren.

Och så ska jag dekorera den med kurbitsmåleri. Det har kärestan lovat att jag ska få göra. Lite rosa till det röda kanske kan bli snyggt? Jo, det kommer att bli fint det.

tisdag 8 mars 2011

Semlor & burkar



Jag älskar burkar! Gamla fina kakburkar & kaffeburkar & andra sorters burkar. Förutom att det är väldigt fint så kan man ha så många bra grejor i dem. Kakor & te & värmeljus & andra saker.

Idag lade jag ofyllda fina små semmelbullar från familjen Smedlund i en nygammal burk som jag fick av familjen Nilsson härom dagen. Det blev väldigt stiligt. Och jag är så glad för både bullar & burk.

Nu är bullarna frysta & väntar på att fyllas på lördag & läggas tillbaks i burken igen innan de bjuds till kaffet. För lördag är godsaksdagen! Då ska jag göra den bästa mandelfyllningen jag vet. Eller ska jag göra den mandelfria? Den är ju lika fin den. Hur som helst, gott kommer det att smaka med första semlan för året!


BÄSTA MANDELFYLLNINGEN TILL SEMLOR

Den här satsen räcker till fyra stora eller åtta små semlor. Om man önskar kan man toppa den  fyllda semlan med extra vispad grädde. 

INGREDIENSER
1 hg sötmandel
½ dl mjölk
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispad grädde

GÖR SÅ HÄR
Mixa mandel, mjölk & socker
Blanda röran med den vispade grädden
Fyll de urgröpta semmelbullarna


BÄSTA MANDELFRIA FYLLNINGEN TILL SEMLOR

Den här satsen räcker till minst fyra stora eller åtta små semlor. Påminner väldigt mycket om vanlig mandelfyllning i både smak och konsistens. Magiskt.

INGREDIENSER
2 dl okokta mannagryn
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2½ msk smör-& rapsolja
1-2 msk mjölk
2 dl vispad grädde

GÖR SÅ HÄR
Häll allt utom mjölk & grädde i en matberedare
Mixa & häll i mjölken under tiden
Arbeta massan slät & smidig
Tillsätt eventuellt lite brödinkråm
Fyll semmelbullarna
Toppa med vispad grädde 

Tentaplugg & dalahästar



Imorgon ska det tenteras Kostsociologi på universitetet i studiestaden. Så idag är det tentapluggsdag på gården. Det betyder att jag måste plocka undan i heeela huset, tömma diskmaskinen, ladda tvättmaskinen och... Ja, listan kan göras lång på saker att pyssla med innan studerandet kommer igång.

Tänker att det nog är som Bodil Jönsson skrev i sin bok Tio tankar om tid. Att jag behöver mycket ställtid innan jag börjar med något. Eller som en lärare jag hade på en sociologikurs för många år sedan sa. Att han skrivit i stort sett hela sin avhandling vid diskbänken. Då hade han tanketid. Sådan behöver jag nog också.

Kommer att tänka på finaste vännen som jag mötte just under studierna av sociologins grunder. Under studietidens gång utvecklade vi vår vänskap. Och regler kring tentaplugg & tentafirande som jag håller fast vid än idag. Till exempel att det är helt ok att se på Utbildningsradions program istället för att läsa (jag lärde mig mycket om runstenar och gospelsång under Sociologi A & B) samt att man bör fira varje tenta två gånger. Först när man skrivit den & sedan när man fått resultatet.

I år är det 10 år sen hon & jag lärde känna varandra. Sedan dess har vi hållit ihop. Trots att det inte alltid är så tätt mellan gångerna vi ses gör det inget. För när vi väl träffas fortsätter vi bara där vi slutade sist. Ofta genom att sitta i deras vackra vardagsrum med sjöutsikt drickandes varsin kopp kaffe medan vi bläddrar i Lantliv och uppdaterar livet. Sen lagar vi mat tillsammans. Eller syr en gardin. Eller funderar på hur man löser nåt inredningsproblem. Till exempel hur man får plats med fler dalahästar på ett smakfullt vis i fina huset.

Hon älskar dalahästar & var den som upplyste mig om att Avesta stoltserar med den största i hela världen. Och då hon upptäckte det blev hon helt övertygad om att kärestan & gården var rätt plats i livet för mig. Att det var ett tecken. Hon hade rätt.

Imorgon när jag skrivit klart tentan ska jag fira det på något sätt & så ska jag ringa henne. Ska säga att det börjar bli dags att ses snart igen. Antingen hos henne i stora huset vid sjön. Eller hos mig på gården som ligger ett stenkast eller sju från stora dalahästen. Oavsett vilket ska vi dricka kaffe & prata. Och äta sån där god kaka som hon brukar baka. Och fira min tenta en gång till som vi en gång bestämde att man ska. Och celebrera att vi redan hunnit vänskapa i 10 år nu. Camilla Hedvig & jag.


CAMILLA HEDVIGS KARDEMUMMAKAKA
200 grader varm ugn

INGREDIENSER
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk stött eller grovmalen kardemumma
1 hg smör
2½ dl mjölk
pärlsocker till dekoration
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienser 
Finfördela smöret i mjölblandningen 
Häll i mjölken & rör smeten smidig
Smörj & bröa en rund form som rymmer 1½ liter
Häll smeten i formen
Strö över pärlsocker
Grädda i ca 45 min på nedersta falsen i ugnen



söndag 6 mars 2011

Dress 2011


Den här klänningen satt perfekt när jag och kärestan träffades på sensommaren 2009. På nåt underligt vis har den nu inte riktigt samma passform. Och det är inte klänningen som har krympt...

Så nu börjar resan mot målet att den ska sitta bra igen på midsommarafton i år.

Det betyder att kroppen ska tränas & kosten bli hälsosammare. Imorgon börjar rivstarten som nästa vecka övergår i vanlig sund mat med dagliga promenader & olika jympapass två gånger i veckan. Och på lördagar kommer man att få äta godis. Det har jag bestämt mig för. Skönt.


Söndagsmiddag: korvburgare


Idag blev det en egen komponerad korvburgaretill middag. För korv är också gott.


GRYTNÄS KORVBURGARE
till 2 personer

INGREDIENSER
12st centimetertjocka skivor falukorv av god kvalitet
1 gul lök
12 skivor gurka
1 tomat i skivor

1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

senap & ketchup

GÖR SÅ HÄR
Stek eller grilla falukorvsskivorna.
Skiva den gula löken & fräs skivorna mjuka.
Rör ihop dressingen
Skiva tomat & gurka
Skär itu bröden
Montera ihop alla delar till fyra korvburgare

Herr & fru

Karin Helena Elisabeth & Leif Erik den 6 mars 1965

Idag är det fyrtiosex år sedan mamma & pappa gifte sig. Visst var de fina? Bakar en klassisk sockerkaka efter mammas recept.  Den kaka som pappa blev allra gladast när hon bakade & bjöd på. Det är kärlek. Ska bjuda kärestan på en bit till kaffet.




FRU CARLSSONS SOCKERKAKA
175 grader varm ugn

INGREDIENSER
2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
1 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR
Vispa ägg & socker pösigt
Blanda i det smälta smöret & filmjölken
Rör ihop alla torra ingredienser
Blanda ihop allt till en smet
Häll i en smord & bröad 1½ liters form
Grädda i ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen



Tulpaner & middag



Efter en krasslig vecka var undertecknad både less på att vara sjuk samt stressad över att inte ha orkat det man borde när helgen närmade sig igen. Då är det fantastiskt att ha en käresta som min. Som kommer med vackra helgtulpaner & bjuder på middag på En & en halv i Hedemora. Har det väldigt bra jag.

Vasaloppet & nybakat

Dalahästbrickor & dalahästmuggar & hjärtanbröd = Vasaloppsfrukost i Grytnäs

Traditionen bjuder att man åker Vasaloppet via tv här på gården. Klockan åtta satt vi bänkade och såg drygt fjortontusen människor bege sig iväg i ett myller av stavar & skidor. Sen slumrade kärestan till en stund och jag bakade tekakor. Nu är det frukostdags med nybakat. Vi har ju åkt i två & en halv timme så lite energi bör tillföras. Men vi glömde ju köpa blåbärssoppa! Kanske funkar det lika bra med varm choklad? Vi provar.

onsdag 2 mars 2011

Solsken & takdropp

Tog en liten runda på gården idag. Sex grader varmt & sol som värmde varmt. Skönt! Det här är en del av det som solstrålarna lyste på.

Gårdskatt i träd

Cykel att reparera till våren

Vattendropp

Snöfria bro i behov av sopning

Låset till logen där vi ska ha dans i sommar

Vantar som snart inte behövs längre


& den sken fortfarande klockan halvfem på eftermiddagen!!

tisdag 1 mars 2011

Skruttprinsessan

När min skruttprinsessa var på besök i somras så blev hon snabbt kompis med grannarna på gården. Flera gånger om dagen tog hon på sig gummistövlarna och sprang grusgången till det lilla huset där kärestans föräldrar bor. Där fikade hon och språkade en stund om viktiga saker i en fyraårings värld.

Och varje dag gick hon ut med min svärfar och tittade till fåren Rosie & Rosemarie och hönsen i hönsgården. En dag hittade hon till och med ett ägg i hönshuset som hönan Kitty värpt. Hon blev snabbt en stor favorit i grannhuset. När det var dags för unga fröken att åka hemåt ritade hon den här teckningen till dem.


(husen på gården & skruttprinsessan som springer emellan)

Den hänger på köksväggen hos grannarna nu. Och svärmor längtar tills hon får baka munk till nästa besök. Det besöket längtar jag också till. Jättemycket.

Vårvibbar



vårskira tulpaner

pelargoner på gång


& en spark att hålla sig i när vårhalkan infinner sig

Falukorv & mandelkubb

Ett sportlovsminne jag har är resan till fjällstugan som låg i Bielite mellan Stalon och Saxnäs. I Stalon fanns en lanthandel som hade allt mellan himmel & jord. Gummistövlar, mjölk & leksaker samsades med bland annat en charkdisk där de sålde en falukorv som enligt min pappa var en av de godaste man kunde tänka sig. Han stannade alltid där på vägen upp och köpte en stor bit korv som han skar i bitar och gav till oss att äta i bilen. Det var verkligen hur gott som helst! Ibland så craysade han till det ordentligt och kompletterade korven med mandelkubb & mjölk. Då blev det en helt galet underbar lunch. Kanske man i dessa sportlovstider skulle fixa lite kubb, köpa lite god falukorv & återuppliva pappas lunch. Får börja med att baka mandelkubben. Receptet är från 1963 och inte helt exakt vad gäller mjölmängd & lite annorlunda i måttangivelsen för smör...

Sju sorters kakor


(1963 års upplaga)

Den rutiga boken Sju sorters kakor är en klassiker som utkom för första gången 1945. Tänk att den har sålt i mer än 3 400 000 exemplar sedan dess. Men så innehåller den massor av goda kakrecept också.

2005 kom en ny upplaga. Min vän franskfröken Lena blev rätt så förvånad då hon insåg att en kakfia som jag inte hade detta nödvändiga verk för alla kakfantaster. Så hon förärade mig en. Och nu förstår jag inte riktigt hur jag klarade mig utan den. Recepten på nöthorn & napoleonbakelser tillhör mina favoriter.

Idag hittade jag svärmors bok från 1963. När jag bläddrade i den såg jag att flera recept i den också finns i min som utkom 42 år senare. Jag gillar bilderna i den gamla upplagan skarpt! Kolla bara...





...och för den som inte redan har denna lilla pärla i sin ägo finns nu ett gyllene tillfälle att fynda den nyare versionen på bokrean! Både Bokia & Åhlens har den för runt 40 kronor. Sen har man många recept att prova. Åtminstone så det räcker till ett nytt om dagen i ett helt år.